Make your own free website on Tripod.com
FLINTERVERZEN

    

flinterverzen, haiku's en senriu's komen voor in de bundels:

- Bladspiegels, flinterverzen, F-Fusion, Champniers, 1983
- Een druppel licht, flinterverzen, F-Fusion, Campniers, 1987

- O! Flinterverzen, F-Fusion, Champniers, 1995

Een collectie poëtische schilfers, waarin de wereld zich kristalzuiver spiegelt (flaptekst)

 


 

stil en opgesmukt
staan alle bomen en toch
komt er niemand
 


 

tussen de wagens
een zwaluw, kom in mijn hoofd
daar ben je veilig. 

een druppel tekent
in de vierkante gootsteen
zomaar een cirkel
 


 

een jonge merel,
nippend aan mijn whiskyglas:
straks komt de kater
 

OP DE PUNT VAN DE PEN


"...Want misschien behoren haikoes precies dát te doen: lonken. Dus niet meteen de volle waarheid in al zijn hardheid onthullen, maar met poëtische knipoogjes de sluiers van het leven wegpinken, stukje voor beetje... Hij weet alleszins zeer goed de suggestieve kracht tussen vorm en inhoud te bewaren... De flinterverzen van Mark Meekers hebben me onmiddellijk getroffen, ondanks het feit dat ik eerder 'lauw' aan de lectuur begon. Dus, de 'Bladspiegels' van Mark Meekers behoren naar mijn smaak tot de meest poëtisch-eenvoudige waarheden die je zou kunnen ontmoeten, als je eens door het leven heen kijkt..." (F. Verboven, Creare)


"De gedichten of verzen ...zijn van haiku-aanse of andere Japanse vorm, Oosters geïnspireerd, maar willen meer zijn dan dat: de sleutel tot de verbazing, de verwondering, voorwaarde om poëzie te zien rondom ons. 'Poëzie opent deuren op het onzienbare' -zegt hij zelf in zijn bijgevoegde 'Leesrichting', interessant essayistisch werkstuk over poëzie... Zoals een flinter naar een vaas verwijst, willen deze taalscherven herinneren aan de mogelijke harmonie tussen mens en medemens, dier, ding en kosmos. Deze snippers helpen om de verscheurde westerse mens te genezen. (A. Polfliet, 't Kofschip)


"... Het is vooral de sterk persoonlijke beeldspraak en de suggestieve kracht die in de smaak vallen..." (Ludo Noens, Initiatief)

"
"Een bundel korte transparante natuurobservaties vol plastische details die het oog van de schilder verraden. Hoewel het woord haikoe niet wordt genoemd, zijn de meeste van deze 'flinterverzen' dat wél, en bij de anderen scheelt het slechts één of twee lettergrepen. Jammer. Want wat er staat is de moeite waard. (Jos Stroobants, Leuvense Letters)

 


"... Om zich nergens aan te binden, noemt hij zijn epigrammen dan ook 'flinterverzen'. Het zal een goede noemer zijn voor de spitse drieregelige gedichten. Ze zijn leuk om lezen en bevatten naar hun kernachtige zegging beslist een surplus aan warme beeldspraak, die vaak heel even een 0! ontlokt bij het lezen.Soms zijn ze zo rijk aan inhoud dat ze de kern of de aanzet zouden kunnen zijn voor een ruimer gedicht... Maar Mark Meekers zal zich wel in zijn sas voelen met deze creatie. Deze ligt hem erg goed. Daarbij zijn ze fraai uitgegeven en kregen ze voldoende ruimte om op te leven in het gemoed van de lezer. Grafisch zeer verzorgd en voor de fans van dit genre: aanbevolen." (Gery Florizoone, Vlaanderen)

 

Opmerkingen, vragen of suggesties? Contacteer Mark Meekers / Marcel Rademakers
Laatst gewijzigd: 5 januari 2001